Souvenir, souvenir...

We schrijven 1988...

Ik zat in mijn laatste jaar Secretariaat Moderne Talen aan de hogeschool, en onze prof Engels was iedere les weer lyrisch over zijn mooie vakantie in Wales.

Op een mooie dag kwam hij met het voorstel om deze reis met de klas te gaan overdoen.

De ramp met de Herald of Free Enterprise lag nog vers in het geheugen, en van de Eurostar was nog geen sprake, maar toch was iedereen meteen enthousiast. Zeg nu zelf : een week les of een week op 'studiereis' naar Wales...

Het was daar dat ik het voor het eerst zelf deed : juweeltjes kopen als vakantiesouvenir...

Ik kocht een stel oorbellen en een kleine broche in de vorm van een vlindertje.
'Real silver, with mother of pearl'...
Wist ik toen veel dat het allesbehalve 'real silver' was, en dat parelmoer wel mooi, maar nu ook weer niet zo bijzonder is...

Maar ik heb de juweeltjes nog altijd, en ze zijn een blijvende herinnering aan het prachtige Wales...

Velen zullen zich waarschijnlijk in het verhaal herkennen. Juwelen zijn immers heel populaire vakantiesouvenirs, voor uzelf misschien, of als geschenkje voor het thuisfront.

Mijn juweeltjes waren destijds geen dure aankoop, maar sommige vakantiegangers denken koopjes te kunnen doen in het duurdere segment. Om dan na hun thuiskomst bij de plaatselijke juwelier te laten vaststellen dat ze een kat in een zak hebben gekocht…

Wij kunnen u enkel maar adviseren om uw (duurdere) juwelen bij een betrouwbare juwelier te kopen, maar voor wie het toch niet kan laten, hieronder enkele tips :

  • ‘Real diamonds’, of andere ‘speciale’ stenen blijken vaak geslepen glas, of kunststof. Wie diamanten verkoopt, heeft ook een toestel in huis om die stenen te testen. Laat tenminste de diamanten testen in uw bijzijn.

  • Als u het juweel moet achterlaten voor een aanpassing, – bijvoorbeeld een ring die op maat moet worden gezet – laat de stenen dan bij het afhalen opnieuw testen in uw bijzijn. Vaak worden de 'real diamonds' onderweg vervangen door 'real cubic zirconia'.

  • ‘Real gold’ blijkt vaak gewoon verguld metaal.
    Kijk uit naar een getallenstempel : 750 is 18kt, 585 is 14kt, 375 is 9kt, 333 is 8kt en 925 of 835 is zilver.
    Staat er daarentegen 18k, 14k, 9k, 8k,… dan betekent dat meestal dat het juweel verguld is met een laagje in het vermelde karaat.

  • Parels van Mallorca zijn géén echte parels ; dit is een imitatie in glas.

  • 'Murano'-stenen zijn geen edelstenen. Murano is glas. Kunstig bewerkt, dat wel, maar het blijft glas.
    Ook Swarovski 'kristal' is trouwens kunstig geslepen glas ; glas dat meer dan 30% lood bevat weliswaar, waardoor het een hogere brekingsindex heeft en dus meer schittering vertoont.

  • Koop uw ringen op de juiste maat ! In sommige ringen zitten stenen die niet tegen de warmte van soldeer kunnen. Als die stenen eruit moeten om de ring op maat te zetten, kan dit wel eens duurder uitvallen dan de ring zelf.

  • Koop uw kettingen en armbanden op de juiste lengte ! Als deze verguld of verzilverd metaal zijn, is het vaak onmogelijk om aanpassingen te doen aan deze stukken.

  • Let ook op met zogezegd ‘massieve’ juwelen. Vaak zijn deze opgevuld met tin. Tin heeft een lager smeltpunt dan goud en zilver, en gesmolten tin heeft de vervelende eigenschap om alle ander materiaal als het ware ‘op te eten’. Het tin kan helaas niet met het blote oog gezien worden, en dit komt dan pas later aan het licht als het juweel op een bepaald moment een herstelling nodig heeft.

 

Maar het beste advies is en blijft om het op een fantasiejuweeltje te houden, waarvan u wéét dat het een fantasiejuweeltje is. Draag er goed zorg voor, zoals ik deed met mijn juweeltjes uit Wales, en ook u zult er binnen 30 jaar nog plezier aan hebben.

En telkens u ze draagt, denkt u met een beetje weemoed terug aan die mooie vakantie...

 

© 2019 - 2024 Millecam | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel