Op kunstmatige manier gefabriceerd...
Bij het woord ‘synthetisch’ denken vele mensen al vlug aan ‘plastiek’…
Nu, als het gaat over synthetische edelstenen, klopt dit allesbehalve.
Synthetische edelstenen zijn kunstmatig gemaakt, maar hebben ongeveer dezelfde chemische en natuurkundige eigenschappen als de door de natuur gevormde stenen. Dergelijke stenen lijken dan ook zeer goed op de natuurlijke edelstenen.
Men kan zowat alle edelstenen synthetisch namaken, maar er bestaan ook synthetische edelstenen die geen natuurlijk voorbeeld hebben. Deze hebben echter bijzondere optische eigenschappen en worden vooral gebruikt als vervangers voor de diamant. Hier verwijs ik graag naar mijn blog over zikonia…
De meeste kunstmatige edelstenen zijn goedkoper dan hun natuurlijke variant, maar er zijn ook stenen met een ingewikkeld en duur productieproces, waardoor deze ook niet meer echt budgetvriendelijk zijn…
Voor de leek is het onmogelijk om een onderscheid te maken tussen synthetische en natuurlijke edelstenen, en zelfs de vakman heeft er vaak problemen mee. Soms is speciale apparatuur vereist om het onderscheid te kunnen maken.
De synthetische diamant wordt 'lab grown diamond' genoemd, wat al heel wat sympathieker klinkt.
Synthetische edelstenen mogen niet verward worden met imitatiestenen. Deze laatste zijn namaakstenen met behulp van ander materiaal zoals glas, glazuur, kunsthars en ja hoor, plastiek...
Deze stenen kunnen dan uiterlijk misschien lijken op echte edelstenen, maar hebben totaal andere fysische eigenschappen.
Imitatiestenen worden helaas vaak verkocht onder de noemer ‘synthetisch’, wat evenmin correct is als ze te verkopen als natuurlijke edelstenen. Het zijn 3 aparte categorieën, en zolang deze correct benoemd worden, is er geen probleem.
Foto : Jeff Schultz via Flickr