Earcandy
Daar waar het vroeger de gewoonte was om in iedere oorlel één, of hoogstens twee gaatjes te laten prikken, wordt het oor tegenwoordig vaak iets rijkelijker versierd. Daarbij worden er dus ook soms gaatjes gemaakt in het kraakbeen, maar sedert 2006 is er wettelijk bepaald dat enkel erkende piercers gaatjes in het kraakbeen mogen maken.
Voor gaatjes in de oorlellen zijn de regels minder streng, en dit kan voorlopig dan ook nog gewoon bij ons. Met een schietpistooltje wordt een steriel oorbelletje in goud of in chirurgisch staal door de oorlellen geschoten.
Piercers daarentegen werken met een steriele, holle naald. En daar waar de staafjes van onze oorbellen een standaard lengte hebben, kan dit bij de piercer aangepast worden aan de anatomie van het oor.
Er is bij wet geen officiële leeftijdgrens vastgelegd voor gaatjes in het oor, maar ik doe het sowieso enkel bij volwassenen of bij kinderen die oud genoeg zijn om te beseffen wat er gaat gebeuren. Want het eerste gaatje gaat dan misschien ook wel vlot bij baby’s en peuters, het tweede oor prikken is vaak een ander paar mouwen…
In de oorlellen kunnen hoogstens drie gaatjes geprikt worden, dus wie het hogerop wil zoeken, moet naar een piercingstudio. En daar zijn de mogelijkheden haast eindeloos.
Conch, daith, tragus, helix,… De piercer zal de oorvorm bekijken en uw project zorgvuldig plannen, want kraakbeen kan tot 2 jaar nodig hebben om te helen. Pas daarna kunt u echt met het decoreren beginnen. Voor wie zolang niet wil wachten, of het niet ziet zitten om het kraakbeen te laten doorboren, is er de ‘cuff’. Cuffs zijn halfopen oorbellen die je over de rand van je oorschelp schuift, en waarvoor er dus geen gaatje(s) moet(en) worden geprikt.
Bron : Billie